LEASING AUTO PENTRU FIRME ȘI PFA

Cea mai frecvent întâlnită soluție de finanțare este achiziționarea unui autovehicul în sistem leasing, soluție disponibilă atât pentru companii, cât și pentru persoanele fizice autorizate. Această soluție este similar creditului bancar și implică un împrumut inițial pe care clientul îl face pentru a-și cumpăra mașina dorită, împrumut care va fi returnat în rate.

Clientul devine proprietar la sfârșitul perioadei contractuale, firma de leasing fiind proprietar al mașinii până în acel moment. Cu toate acestea, toate implicațiile contractului de proprietate (riscuri, beneficii etc.) aparțin utilizatorului propriu-zis al mașinii.

 

Leasingul operațional este similar unui contract de închiriere, și este o variantă utilizată rar. În acest caz, rata lunară este calculată în funcție de gradul de depreciere a valorii mașinii, și nu ținând cont de rata dobânzii. Un factor important ce va fi luat în considerare este și marja de profit a companiei de leasing.

În acest caz, clientul nu devine proprietar al autovehiculului la odată cu încheierea contractului, și va fi nevoit să negocieze cu firma de leasing un preț corespunzător, dacă dorește să o achiziționeze, ca și când ar cumpăra o mașină second-hand.